Vuoden 2014 yhteenveto

Toukokuussa perustamaani blogiin syntyi vuoden loppuun mennessä yhteensä 16 unta ja nukkumista  käsittelevää kirjoitusta. Olen käyttänyt lähteinä pääosin tieteellisiä tekstejä, mutta unilääketieteen ja psykiatrian lisäksi näkökulmina aiheeseen ovat olleet myös biologia ja viestintä sekä yhteiskunta- ja kulttuurikritiikki. Mukaan mahtui myös yksi elokuva-aiheinen kirjoitus.

 

Yksittäisistä teemoista olen käsitellyt eniten unenhuoltoa. Suoranaiset unenhuolto-ohjeet ovat puuttuneet, mutta toisaalta suomenkielisten ohjeiden löytäminen verkosta on helppoa. Koska keskeiset käytännön tekijät mainitaan niissä yleensä aina, en usko, että olisin kyennyt antamaan aiheeseen mitään uutta.

Ohjeiden sijaan olen pyrkinyt tarjoamaan perusteita unenhuollon eri osa-alueiden ymmärtämiseksi, siis esimerkiksi miksi nukkumisajoissa on hyvä noudattaa säännöllisyyttä, miksi nukkumaan ei kannata mennä kiihtyneenä ja mistä syystä kofeiinia on hyvä välttää, muutamia mainitakseni.

∗∗∗

On ollut mukava huomata, että unireseptilomakkeita ladattiin elo–joulukuun aikana yhteensä yli 400 kertaa.

∗∗∗

Vuoden 2014 lopussa perustin toiminimen Unipalvelut Johannes Kajava, jossa tarjoan koulutus- ja konsultaatiopalveluita yhteisöille ja yrityksille. Vastaanottoa unihäiriöistä kärsiville ei ainakaan toistaiseksi ole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *