Helsinki Challenge ja Helsinki Sleep Factory

Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tunnuksena on Ajattelun voimaa, ja osana juhlavuotta on tiedepohjainen ideakilpailu Helsinki Challenge.

Esikarsintaan saapui yli 140 ehdotusta, joista jatkoon valittiin kaksikymmentä. Kilpailu käydään viidellä tiedeteemalla, joita ovat muuttuva ympäristö, terveys ja hyvinvointi, tulevaisuuden oppiminen, globaali Helsinki ja uusi maailmankuva. Marraskuussa jaettavan palkinnon arvo on 375.000 €.

∗∗∗

Kilpailussa ei ole unohdettu untakaan, sillä terveys- ja hyvinvointiteemassa kilpailee Helsinki Sleep Factory -niminen joukkue, johon kuuluvat tiiminjohtaja Anu-Katriina Pesonen ja Liisa Kuula-Paavola (Helsingin yliopisto), Timo Partonen (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos) ja Anna Sofia Urrila (Suomen Akatemia, HYKS).

Helsinki Sleep Factoryn tavoitteena on, että nuoret kiinnittävät enemmän huomiota nukkumiseensa. Se voi tänään vaikuttaa kovalle haasteelle, mutta onnistumista auttaa hyvin mielenkiintoinen ja nykypäivässä kiinni oleva idea: pyrkimyksenä on kehittää virtuaalinen yhteisö, joka auttaa nuoria säätelemään itse vuorokausirytmiään.

∗∗∗

Sleep Factoryyn kuuluu virtuaalinen unimentori, interaktiivinen unipäiväkirja, univelan laskuri sekä ruumiinlämpötilan ja valon määrän mittaamiseen liittyviä sovelluksia. Tavoitteena on, että nuori oppii tunnistamaan kehonsa vuorokausirytmiä ja ympäristön vaikutusta siihen. Tuiki tärkeitä sosiaalisia ominaisuuksiakaan ei ole unohdettu, sillä käyttäjä voi jakaa kokemuksensa muiden kanssa ja saada vastavuoroisesti vertaistukea.1, 2

∗∗∗

Humanistisen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoki kuvaa Sleep Factorya yhdeksi jännittävimmistä projekteista.3 Hänen mielestään se sopii hyvin tiedekilpailun malliesimerkiksi, koska siinä yhdistyvät kilpailun keskeiset piirteet: tieteellisen tutkimuksen avulla pyritään ratkaisemaan merkittävä yhteiskunnallinen ongelma.

Toivon voivani kirjoittaa projektista lähiaikoina tarkemmin.

 

VIITTEET
1. http://challenge.helsinki.fi/semifinalists (sivun alaosassa suomeksi)
2. http://challenge.helsinki.fi/blog/helsinki-sleep-factory-helsingin-unitehdas (englanniksi)
3. http://blogs.helsinki.fi/mustajok/2015/01/30/nukkumalla-suomi-nousuun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *