Yö ulkona palkitsee

UNIRESEPTI / Johannes Kajava
UNIRESEPTI / Johannes Kajava
Yö ulkona palkitsee
Loading
/

Ulkona nukkuminen ei ole vain kesäajan ilo ja harrastus, vaan oikeilla välineillä ympärivuotinen. Kun yhtälöön lisää retkeilyn, kokemus luonnosta  voi muodostua kokonaisvaltaiseksi. Tuttu ja kaivattu, mutta valosaasteen vuoksi niin vieras, tähtitaivas näkyy paremmin kuin kotiparvekkeelta. Liisa Louhelan Sata yötä ulkona on reportaasi ja matkakertomus sadan yön ajalta, jotka hän vietti ulkona nukkuen. Se on myös valokuvateos luonnosta eri vuodenaikoina.

Sata yötä ulkona -kirjan kansikuva.
Kuva: Liisa Louhela

Pariskunnan, jolla on pieni lapsi, toinen osapuoli kannustaa luonnossa liikkumisesta pitävää puolisoaan viettämään 100 yötä ulkona vuoden aikana. Millaisia kommentteja retkeilijä saa muualta, kannustaviako? Eipä juuri. Osa pelottelee metsän pedoilla, osa taas puukottajilla. Osa puolestaan syyllistää retkeilijää, joka on naispuolinen, tämän äitiyden vuoksi, sillä ei kai lasta nyt sentään voi jättää isän huomaan. Samanaikaisesti perheessä kaikki ovat tyytyväisiä mahdollisuuksiin, jotka suunnitelman myötä avautuvat. Tämä on lähtötilanne Liisa Louhelan vuoden mittaisessa projektissa. Louhela on toimittaja ja valokuvaaja, ja sanoisinpa että myös vähän seikkailija.

∗∗∗

Aina Louhela ei jättänyt lasta isän hoiviin, vaan kaikki lähtivät yhdessä liikkeelle. Kirjassa on kaksi lukua ohjeita, miten patikointi ja ulkona nukkuminen kannattaa pienen lapsen kanssa järjestää. Matkatessa taukoja on hyvä pitää usein ja eväspuolen olla kunnossa. Kulku kantamusten kanssa kuluttaa sitä paitsi runsaasti energiaa, joten ylensyömisestä ei tarvitse olla huolissaan. Juomavesi lisää kantamuksen painoa, joten määrää on pohdittava etukäteen. Luonnonvettä on saatavilla ympäri vuoden, mutta se on syytä keittää.

Muissa luvuissa käsitellään muun muassa retkikohteen valintaa ja retkeilyn eri tapoja, luonnossa selviytymistä, matkalla tarvittavaa henkistä työkalupakkia ja luontokuvausta. Toiston merkityksestä Louhela on huomannut, että vaikeinta on lähteminen, mutta epämukavan vaiheen ohittamista auttaa aiempi, palkitseva kokemus tulevasta matkasta.

Teoksen lopussa on opas varustehankintoihin – niiden ekologisuutta unohtamatta – ja varustelistat erikestoisille retkille.

∗∗∗

Yli yön kestävää retkeilyä ei tarvitse rajoittaa lämpimiin vuodenaikoihin, sillä ulkona voi nukkua ympäri vuoden. Kuitenkin ilman oikeita varusteita ulkona nukkumisesta ja retkeilystä voi tulla epämiellyttävä kokemus, talvella voi palelluttaa itsensä tai vielä pahempaa. Kirjailija tietää kokemuksesta, että toisinaan on tehtävä kyykkyhyppyjä ja vatsalihasliikkeitä lämmetäkseen.

Omista lapsuuden piharetkistäni ja telttamajoituksesta on vierähtänyt enemmän kuin jokunen tovi, mutta muistot niistä ovat jääneet. Nyt aikuisena nukkuminen kevättalvella kylmässä mökissä pipon, kaulahuivin ja nahkakintaiden sekä lämpöpuvun ja makuupussin ympäröimänä ovat samaten mieleenpainuvia kokemuksia.

Sata yötä ulkona saa jopa tämän mukavuudenhaluisen ja jäykkäselkäisen miehen pohtimaan yön viettämistä teltassa, mitä voi pitää huomattavana merkkinä kirjan tenhosta. Ajankohta onkin otollinen, sillä Suomen Latu haastaa lauantaina 8. syyskuuta 2018 suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Se voi tapahtua retkeilyalueella tai kansallispuistossa, tai jos ei halua poistua pihapiiristään, takapihalla tai vaikka parvekkeella.

Suomen ladun kampanjakuva Nuku yö ulkona 2018.
Nuku yö ulkona 2018, teltat ja yötaivas. Kuva: Sampsa Sulonen

∗∗∗

Louhelan teoksessa on runsaasti upeita luontokuvia sadan reissupäivän ja -yön ajalta, ja hänen verkkosivullaan on niitä lisää. Teoksen lisäksi suosittelen vierailemaan sivustolla. Lopuksi muutama kuva meille kaupunkilaisille ja muille tietämättömille, joille retkeilymajoituksen käsitteet ja varusteet ovat vieraita:

Retkipatjan ylle ripustettava harsomainen hyttyssuoja.
Rankinen eli hyttyssuoja. Kuva: www.jahipaun.ee.

 

Suorakaiteen muotoinen ohut kangaspeitto, joka on ripustettu puiden väliin. Se tarjoaa sateensuojaa ja sitä voi käyttää myös patjan alla estämässä kosteuden imeytymistä.
Tarppi eli monikäyttöinen vedenpitävä kangas. Kuva: mökkimies.com.

∗∗∗

Sata yötä ulkona on alaotsikkonsa mukaisesti enemmän opas ulkona yöpyjille kuin kirja unesta. Elävät matkakertomukset saivat pohtimaan luonnossa nukkumisen vivahteita, ja uskomaan siihen, että ulkona, tilanteeseen sopivien varusteiden kera, uni on makeaa ja virkistävää.

 

Liisa Louhela: Sata yötä ulkona – opas ulkona yöpyjille. Maahenki Oy, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *