Nukkumisolosuhteiden mukauttamiseen itselle sopivaksi liittyy yöpukeutuminen. Pyjama tai vain bokserit on hygieenisempi vaihtoehto alasti nukkumiselle, mutta toisille kaikenlainen vaatetus on liikaa. Alasti nukkumisen ehtona voi Amerikassa olla lapsettomuus, ja esitän lopussa arvion amerikkalaisten tavasta suhtautua alastomuuteen.
Wall Street Journal haastatteli henkilöitä, jotka kokivat alasti nukkumisen parantavan unensa laatua. Tutkimuksessa, johon lehdessä viitataan, 1000 osallistujasta yli puolet nukkui vaatteitta. Yksi tärkeimmistä perusteista sille on yövaatteista luopumisen tuoma vapauden kokemus. Ja jos on tottunut nukkumaan alasti tai vain boksereissa, paluu takaisin pyjamaan saattoi osoittautua vaikeaksi.
Alastomuus saattaa parantaa unta, arvelee neurologi: ”Kehon lämpötila muuttuu koko ajan”, joten pyjamassa tai boksereissa nukkuminen voi tuntua liian kuumalle etenkin, jos makuuhuoneen lämpötila on korkea.
Talvella sähköhuopa voi silti tulla tarpeeseen.
∗∗∗
Vaikka alasti nukkuminen on joistakuista miellyttävää, miten on hygienian laita? Wall Street Journalin haastatteleman asiantuntijan mukaan lakanoiden valaiseminen mustavalolampulla näyttää, mitä ruumiineritteet tekevät vuodevaatteille.
Hänen antamansa neuvo ei tarvitse tuekseen fyysikon tai filosofin koulutusta: käytä (edes) boksereita ja huolehdi lakanoiden pesemisestä.
∗∗∗
Entä pyjamassa nukkuvat, mikä on heidän perustelunsa? Yksi haastatelluista käyttää yöasua talvella, sillä hänen vaimonsa hamuaa kaiken peitteen yöllä. Makuuhuoneen lämpötilan lisääminen olisi yksi vaihtoehto, mutta energian kulutuksen näkökulmasta ajatus on huono. Kesällä yöasu vaihtuu boksereihin, jotka hän on todennut hygieenisemmäksi vaihtoehdoksi kuin alasti nukkumisen, kuten edellä todettiin.
∗∗∗
Amerikassa kaikkien vanhempien ei ole tapana esitellä omaa traumaattista alastomuuttaan lapsilleen. Siten nuo pikkuriiviöt saattavat yöllisillä retkillään vanhempien makuuhuoneeseen vaikuttaa heidän yöpukeutumiseensa.
Vanhempien kärsimykseen ei siis riitä perikatoon, Walmartiin ja muihin halpaliikkeisiin ajautuminen, jotta jälkikasvulle voisi taata edes jonkinlaisen koulutuksen. (Sarkasmia.)
Osassa amerikkalaisia perheitä välttämätön ehto alasti nukkumiselle onkin omien biologisten lasten puuttuminen tai mahdollinen adoptointi vasta, kun adoptoitava on tullut teini-ikään. (Sarkasmia.) Käänteisesti lapsettomuus ei toki väitä henkilön nukkuvan alasti.
Elokuvissa, kuten kaikki tietävät, miehen alastomuus on tabu: miehen alapää pysyy piilossa, mutta naisten osalta varsinkin rinnat ovat katseen vangitsija, eikä alapäänkään näyttäminen ole samanlainen tabu kuin miesten kohdalla.
∗∗∗
Edellisestä osiosta huomaa, että eräät eräitten amerikkalaisten tavat, tottumukset ja uskomukset huvittavat minua, kuten käsitys alastomuudesta, mutta uskon saman pätevän heidän moraalisiin näkemyksiinsä suomalaisista ja pohjoismaalaisista yleensä: ”synnillinen” alastomuus vaikkapa saunassa viittaa niin sanottuihin ruotsalaisiin elokuviin, Swedish films, joita hämyisissä amerikkalaisissa teattereissa näytettiin ennen kaukaista vhs-aikaa.
Näistä elokuvista jenkit oppivat mahdollisesti sen, että monilla ihmislajin edustajilla tosiaan on ulkoiset sukupuolielimet. Uskon, että tämä toi lohtua heidän elämäänsä ja hälvensi huolia, vaikka ei se silti tarkoittanut, että evoluutioteoria olisi muuta kuin rienaamista. (Sarkasmia.)
∗∗∗
Muistan ajan, jolloin nukuin vesisängyssä. Veden lämpötila oli säädettävissä termostaatilla, ja nukkuminen oli yhtä tyydyttävää vuodenajasta riippumatta.
En tosin muista, käytinkö pyjamaa silloin, mutta ainakin yhdessä elämänvaiheessa nukuin rihman kiertämättä eli alasti. Nykyisin nukun talvella ikkuna raollaan, joten vaatetus on toisinaan hyvinkin runsas.
∗∗∗
Asiallisuuteen palatakseni: miten ja missä nukkuminen tapahtuu ei ole yhdentekevää. Nukkuminen miten, pyjamassa, boksereissa vai alasti, ja nukkuminen missä, epämiellyttävässä vai miellyttävässä vuoteessa, kotona vai kodin ulkopuolella, vaikuttaa yksilöllisesti yöunen laatuun.
Viittaukset tekstiin: Jacob Callagher: ”Sleeping Nude: Liberating or Unhygienic?” Wall Street Journal, 24. maaliskuuta 2020.