Asiaa vanhemmille, lapsille ja nuorille itselleen sekä heidän parissaan työskenteleville. MLL:n sivuston uniosion päivityksestä. Lopuksi vinkkejä parempaan uneen.
LeBourgeois ym. esittävät vanhempien parissa työskenteleville kasvattajille, hoitohenkilökunnalle ja lääkäreille viisi suositusta lasten ja nuorten paremman nukkumisen edistämiseksi:
- Asioiden laittaminen kodeissa tärkeysjärjestykseen: puhu perheille unen tärkeydestä ja kerro, millaisia vaikutuksia hyvällä unella on.
- Kannusta noudattamaan nukkumaanmenoa edeltäviä rutiineja, joihin sisältyy rauhoittumista tukevia keinoja ja sähköisen median käytön välttäminen.
- Rohkaise perheitä poistamaan lasten tai nuoruusikäisten makuuhuoneista kaikki sähköisen median laitteet kuten äly- ja matkapuhelimet, tabletit, tietokoneet, videopelit ja tv.
- Puhu perheille nukahtamista ja unta häiritsevistä vaikutuksista, joita kirkkaalla valolla on iltaisin.
- Mikäli lapsella tai nuorella esiintyy mielialaan tai käytökseen liittyviä ongelmia, huomioi, että niiden taustalla voi olla unen riittämättömyys.1
∗∗∗
Mannerheimin Lastensuojeluliitto uusi joulukuussa lasten ja nuorten nukkumista koskevat sivustonsa, joiden sisällön laatimisessa olin apuna. Tässä 10 vinkkiä nukahtamiseen:
- Pyri pitämään sama unirytmi arkipäivinä ja viikonloppuna. Vältä päiväunia.
- Sänkyyn on hyvä mennä väsyneenä, ja käyttää sänkyä vain nukkumiseen.
- Älä hoida ihmissuhteita somen kautta, kun pitäisi nukkua.
- Puhelimen voi jättää toiseen huoneeseen tai laittaa sen yöksi kiinni ja käyttää herätyskelloa. Puhelimen, tabletin ja tietokoneen sininen valo estää melatoniinin (pimeähormonin) eritystä aivoissa, mikä vaikeuttaa unentuloa. Selatessa puhelinta ei välttämättä huomaa väsymystä. Koneet kannattaa sulkea jo vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa.
- Ethän juo kahvia, kola- tai energiajuomia enää iltapäivän jälkeen?
- Vältäthän jännittäviä kirjoja, tv-ohjelmia ja pelejä ennen nukkumaan menoa? Jännittävät asiat voivat jäädä vaivaamaan.
- Jos sinulla on huolia ja stressiä, puhu niistä ajoissa illalla ystäväsi tai jonkun muun läheisen kanssa. Uni tulee paremmin, kun on saanut jakaa huolensa. Ajatusten rauhoittamisen lisäksi kehon rentouttaminen helpottaa nukahtamista, lämmin suihku voi auttaa siinä.
- Huolehdi siitä, että saat makuuhuoneesta tarpeeksi pimeän.
- Herää ja nouse sängystä samaan aikaan silloinkin, kun takana on huonosti nukuttu yö. Yksi huonosti nukuttu yö ei ole vaaraksi.
- Jos et saa unta noin 20 minuutin kuluessa, nouse vuoteesta ja yritä rentoutua. Älä kuitenkaan uppoudu mihinkään tärkeään asiaan, vaan lue jotain tuttua kirjaa vain 15 minuutin ajan. Kokeile tämän jälkeen mennä nukkumaan uudestaan. Mikäli uni ei tule vieläkään, toista edellä mainittua rutiinia, kunnes nukahdat.2
MLL:n unilinkit nuorille ovat tässä:
Nukkuminen on hyvinvoinnin perusta
∗∗∗
Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuortennetissä pääaihealueina ovat seksuaalisuus, ihmissuhteet, kiusaaminen, netti ja media, koulu ja työ sekä mieli ja keho, johon tietoa unesta ja nukkumisesta sekä unettomuudesta ja sen välttämisestä sisältyy tiivistetyssä muodossa.
Lisäksi nuortennetin kautta on mahdollista ottaa yhteyttä sivuston ylläpitäjiin (soita, kirjoita, chattaa), osallistua keskusteluun ja osallistua sivuston sisällön tuottamiseen. Kannattaa siis käydä katsomassa!
VIITTEET JA LÄHTEET
1. Monique K. LeBourgeois, Lauren Hale, Anne-Marie Chang, Lameese D. Akacem, Hawley E. Montgomery-Downs, Orfeu M. Buxton: ”Digital Media and Sleep in Childhood and Adolescence”. Pediatrics. November 2017, VOLUME 140 / ISSUE Supplement 2.
2. Apua nukahtamiseen. Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivulla 15.12.2017.