Päänsisäinen voimakas ääniaistimus (Exploding Head Syndrome)

UNIRESEPTI / Johannes Kajava
UNIRESEPTI / Johannes Kajava
Päänsisäinen voimakas ääniaistimus (Exploding Head Syndrome)
Loading
/

Tunnetuimman unihäiriön eli unettomuuden lisäksi on olemassa suuri joukko muita uneen liittyviä häiriöitä. Niistä parasomnioilla tarkoitetaan unenaikaisia erityishäiriöitä, joista osa on hyvinkin tavallisia, osa taas harvinaisia. Tavallisia ovat mm. unissapuhuminen tai -kävely, painajaiset, hampaiden narskuttelu.

 

Harvinaisia ovat mm. unikauhuhäiriö, REM-unikäyttäytymishäiriö ja päänsisäinen voimakas ääniaistimus -oireyhtymä (eng. exploding head syndrome, suom. räjähtävän pään oireyhtymä), jota tämä kirjoitus käsittelee. Käytän siitä jatkossa yksinkertaisuuden vuoksi lyhennettä “PVA”. Kiinnostukseni kyseiseen oireyhtymään herätti omakohtainen kokemus.

∗∗∗

PVA:n keskeinen oire on voimakas [pään sisällä kuuluva] ääni, joka ilmenee tavallisesti valveen ja unen rajamailla, joko nukahtamisen tai heräämisen yhteydessä. Sitä voi verrata esim. lähellä olevan ukkosen jyrähdykseen, laukaukseen, oven pamautukseen kiinni tai muuhun vastaavaan tapahtumaan. Ääni on lyhytkestoinen – kuten jyrähdys – eikä sen ilmaantumiseen liity ennusmerkkejä.

Nukkujan havahtuessa siihen ensimmäisen kerran elämässään välitön tulkinta lienee todennäköisesti sen tyyppinen, että makuuhuoneessa tai sen läheisyydessä tapahtui jotain, josta ääni aiheutui. Osa kohtauksen saaneista kokee lisäksi näköaistimuksia kuten valon välähdyksen tai lievää kipua.

Kun henkilö ennen pitkää ymmärtää, että ääni tuli hänen päänsä sisältä, että se liittyy hänen aivoihinsa, lienee tavallista pelätä, että jotain terveydelle vaarallista on tapahtunut nimenomaan aivoissa. Lukemieni haastattelupätkien perusteella yleinen tulkinta on aivoverenvuoto. Vaikka PVA ei tutkimusten mukaan ole sinällään vaarallinen eikä myöskään viittaa muuhun puhkeamassa olevaan sairauteen, se voi aiheuttaa epämiellyttävyytensä vuoksi vaikeaa nukahtamiseen liittyvää pelkoa ja sitä kautta unettomuutta ja päiväväsymystä.

∗∗∗

Osa tästä parasomniasta kärsivistä ihmisistä kokee PVA:n vain kerran elämässään, mutta Washingtonin osavaltion yliopiston tutkija Brian Sharpless kertoo tuntevansa tapauksia, joissa niitä on ollut useita saman yön aikana. Tiedetään myös, että kohtausten välissä voi kulua kuukausia tai niitä voi esiintyä joka yö mahdollisesti jopa vuosien ajan. Oireyhtymä koskee etupäässä yli 50-vuotiaita, mutta myös nuorempia kohtauksen saaneita tunnetaan.

∗∗∗

Oireyhtymän harvinaisuudesta huolimatta nostin sen esille siis omakohtaisen kokemukseni vuoksi. Olen kokenut PVA-oireyhtymän kahdesti, molemmilla kerroilla S2-univaiheessa nukahtamisen yhteydessä. Edellä kuvatulla tavalla heräsin erittäin voimakkaaseen pamaukseen ja uskoin rakennuksessa tai sen ulkopuolella tapahtuneen jotakin, joka sai äänen aikaan. Paras tapa poissulkea tulkintoja olisi tietenkin verrata uskomuksia todellisuuteen, katsoa ikkunasta ulos tai kurkistaa rappukäytävään, mutta jokin tekijä äänessä sai minut pian ajattelemaan, että ääniaistimus oli syntynyt yksin pääni sisällä.

Huomasin myös, ettei tapahtumaan liittynyt kipua eikä muita neurologisia oireita tai fyysisiä tuntemuksia ilmennyt, joten väsymyksen vuoksi päätin jatkaa nukkumista. Kun PVA toistui pari viikkoa myöhemmin, osasin tulkita sen paremmin, vaikka en vielä silloin ollut selvittänyt, mistä on kysymys.

∗∗∗

Lääketieteen aikakauslehti Lancet julkaisi ensimmäisen artikkelin PVA:sta 20-luvulla käyttäen siitä nimitystä “aivojen pamahdus” (“snapping of the brain”), mutta jo v. 1876 S.W. Mitchell oli dokumentoinut kahdesta todennäköisesti vastaavasta tapauksesta.

Huolimatta 140 vuodesta, jonka ajan PVA-oireyhtymä on tunnettu, sille ei ole löydetty selitystä, josta asiantuntijat olisivat yksimielisiä. Sharplessin mukaan PVA:ssa kehon toiminnat eivät vaimene uneen oikeassa järjestyksessä ja eräät hermosoluyhteydet päinvastoin aktivoituvat. Häiriön arvellaan liittyvän univajeeseen, uupumukseen, stressiin tai näihin kaikkiin. Se on mahdollinen myös eräiden lääkkeiden vieroitusoireissa.

∗∗∗

Tämän vuoden huhtikuussa Sleep Medicine Reviews julkaisi Brian Sharplessin artikkelin PVA:sta, jota siteerattiin useassa lehdessä ja verkkojulkaisussa1. Uutta tietoa onkin arvio kohtausten kokeneiden henkilöiden lukumäärästä, jota pidetään nyt aiemmin uskottua suurempana: mahdollisesti joka kymmenes ihminen kokee sen elämänsä aikana.

∗∗∗

Mikäli toistuvat kohtaukset aiheuttavat nukahtamiseen liittyvää pelkoa ja unettomuutta, ensisijainen vaihtoehto on oireenmukainen lääkkeetön hoito, mutta ennalta ehkäisynä American Sleep Association suosittelee riittävän yöunen saannin turvaamista ja rentoutumisen opettelua, mikä on varmasti hyvä ohje meille kaikille, PVA:sta riippumatta.

JK. Sain Sharplessin artikkelin kokonaisuudessaan luettavakseni vasta tänään, joten saatan palata vielä aiheeseen.

(Päivitetty 14.6.2017: Luethan myös jatkoa tälle aiheelle Päänsisäinen voimakas ääniaistimus (exploding head syndrome) 2.)

 

LÄHDE

Sharpless Brian A: Exploding Head Syndrome. Sleep Medicine Reviews, 07 April 2014. Abstrakti on luettavissa osoitteessa
http://www.smrv-journal.com/article/S1087-0792%2814%2900022-7/abstract

VIITTEET

2. Esim. https://news.wsu.edu/2014/05/06/exploding-head-syndrome-a-real-overlooked-sleep-disorder/

10 thoughts on “Päänsisäinen voimakas ääniaistimus (Exploding Head Syndrome)”

  1. Minulla on ollut näitä pamahtavia, sirittäviä ääniä jaksottain koko aikuisuuden ne tuntuvat todella kovilta ja ensimmäisen kerran luulin että jotain tapahtui huoneessa.
    Opin ymmärtämään kun kokemukset sitten jatkuivat joskus tiheään ja joskus on ollut pitkiä taukoja. Myös unihalvaus kuuluu osana tähän oireeseen , ei tosin aina.
    Nyt tyttärelläni on todennäköisesti sama oire mutta hän on taipuvainen harhaluuloisuuteen, psykoosiin. Diagnoosi on.
    Uskon että hänellä on tämä Räjähtävän pään oire,hän alkaa tarkkailla ympäristöä ja uskoo pian että naapuri häntä piinaa hakkaamalla lattiaa hänen päänsä kohdalla, siitä se pahenee niin että hän uskoo että yläkerran naapuri lähettää sähkölaitteella? iskuja päähän. Psykoosin hän on mennyt tämän takia 2 kertaa 2019 aikana. Miten häntä voisi auttaa kun psykoosi on hoidettu, ymmärtämään että nämä äänet todennäköisesti johtuu tästä ja siis hänen omasta päästä.

    1. Hei Anne, PVA:han kuuluvat pamaukset tai vastaavat äänet ilmenevät vain nukkumisen yhteydessä, siis nukahtaessa tai kevyen unen vaiheessa myöhemmin, aivan kuten kerroit omana kokemuksenasi. Hereillä ollessa tällaisten äänien esiintyminen hereillä tarkoittaa jotain muuta. Tyttäresi mahdollisten psykoosioireiden – mikäli hän yhdistää kovat äänet sähköiskuihin – vuoksi kannattaa kyllä olla yhteydessä lääkäriin, mikäli hänellä on hoitokontakti. (PVA ei ole yleisesti tunnettu oireyhtymä lääkäreiden parissa, sillä se on harvinainen ja voi psykoosisairauden yhteydessä olla todella vaikeasti erotettavissa.) Suosittelen siis lääkärissä käyntiä tyttärellesi.

      1. Tyttäreni on hoidossa, mutta hänen kuulemat sähköiskut tapahtui aina unessa josta hän sitten heräsi, voiko olla että hänellä on kuitenkin tämä syndrooma joka aiheuttaa hänelle harhaluuloisen tilan ja hän pitää sitä ” vainoamisena”
        Eli voiko fyysinen tapahtua aivoissa yöllä olla syy psyykkiseen sairastamiseen eli harhaluuoisuuteen.?

      2. Tyttäreni on hoidossa, mutta hänen kuulemat sähköiskut tapahtui aina unessa josta hän sitten heräsi, voiko olla että hänellä on kuitenkin tämä syndrooma joka aiheuttaa hänelle harhaluuloisen tilan ja hän pitää sitä ” vainoamisena”
        Eli voiko fyysinen tapahtua aivoissa yöllä olla syy psyykkiseen sairastamiseen eli harhaluuoisuuteen.?

  2. Olen 53v nainen. Muuten terve mutta sairastan hemi dystoniaa. Olen nyt kolmesti havahtunut tähän ilmiöön jota itse kutsun sähkö surahdukseksi. Kerran pamahti kaksi muuta kertaa koin tuon surahduksen. Se on voimakas ei kivulias mutta epämiellyttävä. Eka ajatus oli että oon tulossa hulluksi. Lähinnä ihmettelen tätä. En niinkään pelkää.

    1. Hei, kiitos kommentista. Toisinaan on mielestäni tosiaan hyvä vain seurata tilannetta, mutta jos oire alkaa huolestuttaa, ota ihmeessä se puheeksi lääkärin kanssa.

  3. Entä jos niitä tulee toisinaan myös päivällä? Voiko epilepsia ja sen aiheuttamat muutokset aivoissa olla niiden aiheuttaja ?

    1. Hei Annukka, valveilla ollessa kyse ei tosiaankaan ole PVA:sta. En ole neurologi, joten on parempi etten kommentoi yhteyttä epilepsiaan, etten tulisi antaneeksi terveydentilan kannalta virheellistä tietoa. Otathan yhteyttä lääkärin, jos epäilet, että itse tai läheisesi saattaisi sairastaa epilepsiaa, jota ei vielä ole varmistettu. PVA on blogin perusteella lukijoita kiinnostava aihe, mutta pamahdusten tai vastaavien äänien syytä on mahdotonta osoittaa ilman, että selvitys on perusteellisempi.

      Kiitos kysymyksestä ja mukavaa talven jatkoa!

  4. Kiitos tästä kirjoituksesta, olen 47-v nainen ja nyt kaksi kertaa saanut nukahtamisen hetkellä tämän “kohtauksen”, viimeksi eilen illalla. Kiihtyvä pamaus tai miten tuota kuvailisi. Kun tuo tuli, ensimmäinen ajatus oli että verisuoni katkeaa päästä. Sitten on muutamaan tuntiin vaikea saada unta. Mitään kipuja ei kyllä ollut. Töissä on stressiä ja niskat jumissa, yritän etsiä noista syytä. Pelottavaa mutta huojentavaa että tällaisella on nimikin.

    1. Hei, kiitos kommentista. Toivottavasti löydät keinon vähentää stressiä, uskon sillä olevan vaikutusta. Yt. Johannes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *