Kummalla on enemmän nukutuskapasiteettia, Pelikaanilla nimeltä Bluffen vai hylkeellä nimeltä Pystyhylje? Lastenkuvakirjoista on esillä Harri Tarkan Liian innokas Nukkumatti. Seuraavassa osassa lasten nukkumisesta puhuvat unitutkijat.
Tarinan keskeiset hahmot ovat seuraavat:
- Nestori, nokkaeläin, joka yrittää nukahtaa
- Pystyhylje, hylje, jonka haaveena on toimia Nukkumattina
- Bluffen, pelikaani, Nukkumattiliiton auktorisoima unihiekan levittäjä
- Moby Dick, suuri valkoinen valas
- Lasse, vihreä kala
- punainen paloauto
- lehmiä, pingviinejä, palomiehiä1
- kertoja eli minä
Nestori-nokkaeläin on käymässä yöpuulle tyylikkäässä pyjamassaan. Hän ennättää juuri sulkea silmänsä, kun huoneessa alkaa kuulua aivan kuin traktorin ääntä. Tuleeko Nukkumatti heittämään unihiekkaa silmiin, Nestori havahtuu kuulemaansa ääneen. Vaikka Nestori ei ollut koskaan nähnyt Nukkumattia, sillä hän nukahti aina nopeasti, hän ymmärsi pian, että tässä skenaariossa on jotain pahasti pielessä.
Hiekoitustraktorilla rymisteli nimittäin makuuhuoneeseen Nestorin vanha kaveri Pystyhylje, joka kailotti megafoniinsa suurella äänellä:
”NUKKUMAAN, NUKKUMAAN,
NYT HYVÄÄ YÖTÄ VAAN!”
Traktorillako unihiekkaa kuljetetaan, Nestori pohti vielä unisena, mutta huomasi pian, että se onkin aivan tavallista hiekkaa eikä auta nukahtamiseen. Kaikeksi onneksi Pystyhylkeellä oli mukanaan hiekkaimuri mallia huipputehokas ja -äänekäs teollisuusimuri, jolla lattian saa puhtaaksi ja jonka hän kertoi ottaneensa mukaan varmuuden vuoksi. Vai varmuuden vuoksi, mietti Nestori varmasti hieman näreissään.
∗∗∗
Jos minulta kysytään, Nestorin kaverilla Pystyhylkeellä oli varmasti oivat tarkoitusperät, mutta muuten hän käyttäytyi kuin norsu unen posliinikaupassa. Ensin traktori, sitten megafoni ja nyt vielä äänekäs hiekkaimuri?! On siinä hyvä kaveri! Lasse, vihreä kalakin, joka tarkkaili tilannetta seinältä, turvautui kuulosuojaimiin.
∗∗∗
Pystyhylje oli joka tapauksessa varustautunut hyvin Nukkumatin rooliinsa, sillä hänellä oli tietysti mukanaan myös – kas, mikäs mukaan – oikea Unimenu.
”Tämä Unimenu on –
apu aivan ehdoton!”
lausui Pystyhylje juhlallisesti. Unimenusta voi valita, millaisen unen haluaa nähdä. Päivän erikoisuuksia olivat muun muassa
- Päivä elintarvikkeena -uni: Olet hernekeitto purkissa tai tuore leipä kaupan hyllyllä! Herätessäsi saatat olla nälkäinen!
- Lisko-uni: Tunnet pieniä pelonväristyksiä ja koet lämpötilan vaihteluita.
∗∗∗
Uupunut Nestori ei halunnut valita unta, vaan yksinkertaisesti saada unen päästä kiinni. Harmi, sillä emme kuulleet, mistä hän olisi pitänyt. Oma valintani olisi ollut
- Satavuotiaan uni: Vajoat pitkään, raskaaseen uneen ja herättyäsi olet aivan tokkurainen.
Etenkin iltapäivällä tuo on juuri oikea uni, sillä mikään ei voita monen tunnin unipökkyrää! Vai oliko se juuri toisin? Ehkei minun sittenkään olisi pitänyt nukkua iltapäivällä yli 20:tä minuuttia, kun en ole lainkaan kartalla.
∗∗∗
Iltapala, joka taatusti auttaa nukahtamaan, sisältää paljon proteiinia. Vai oliko se paljon hiilihydraatteja? Niin tai näin, Pystyhylje apulaisineen, joihin kuului lehmä, joka maidon antaa, ja pingviinit, jotka taikinaa kääntävät, vääntävät ja letittävät, pyöräytti monimetrisen pullapitkon. Ja Nestori syö … ja syö … ja syö, kunnes maha on niin täynnä turvotusta, että hän lentää sen voimalla kuin raketti ympäri huonetta Suuressa Hallitsemattomassa Ilmalennossa.
∗∗∗
Syödessään Nestori sai kuulla iltasadun, sillä Pystyhylkeellä oli kädessään Moby Dick! Ei se valas, vaan kirja! Moby Dick (1851) on Herman Melvillen romaani, jossa pakkomielteen riivaama kapteeni Ahab etsii valkoista valasta, Moby Dickiä, joka oli tuhonnut lukuisia laivoja ja miehistöjä.2
Kirjan pitäisi loppua ei niin mukavasti, mutta pian Pystyhylje alkoi sepittää tarinaa ilmeisesti omasta päästään. Hetkinen, ei kai Pystyhylje vain alkanut itse nähdä unta, sillä nyt paloauto yrittää saada Moby Dickin kiinni?! Jättikokoisen meren valtiaan pysäyttäminen paloletkuilla ei sittenkään taida olla Nukkumattiliiton auktorisoima menetelmä saati sitten Palomiesliiton. Ja sitä paitsi valaan kutittaminen vedellä tuskin saa sitä antautumaan.
∗∗∗
Kesken kaiken tapahtui yllättävä käänne, suorastaan Deus ex machina3. Huoneeseen laskeutui ylhäältä päin nimittäin nosturi, joka toi mukanaan Nestorin ystävän Bluffenin, pelikaanin. Bluffen on siitä erikoinen pelikaani, että hän on kauttaaltaan yönsininen ja hänellä oli mukanaan Nukkumattiliiton hyväksymää unihiekkaa suoraan kuusta.
Koska hiekkaa ehdittiin aiemmin jo kokeilla, Pystyhylje ja Bluffen alkavat vertailla tietojaan ja taitojaan siitä, kummalla on enemmän nukutuskapasiteettia.
Tässä vaiheessa Nestori vetää jo peittoa silmilleen, ja eipä aikaakaan, kun hän on täydessä unessa. Samoin on myös Lasse, vihreä kala. Tällöin toverukset hyväksyvät tasapelin nukutuskapasiteetin suhteen ja jättävät Nestorin nauttimaan unestaan.
∗∗∗
Harri Tarkan lasten unikirjassa on hyödynnetty taitavasti arvostettua kertomakirjallisuutta ja jopa antiikin Kreikan tarustoa. Tarinassa on hauskoja ja monipuolisia eläinhahmoja, esimerkiksi Lasse-kalan äänetöntä kommentointia makuuhuoneen tapahtumista voi seurata lähes jokaisessa ruudussa. Vaikka lapsi ei osaisi itse vielä lukea, hyvin piirrettyä kertomusta voi seurata itsenäisesti kuvien kautta kuin mykkäelokuvaa, josta välitekstit puuttuvat.
Esittelen seuraavaksi eräitä unitutkijoiden näkemyksiä leikki-ikäisten nukkumisesta. Lisäksi hiljattain on ilmestynyt toinen lapsille suunnattu kirja, jossa on asiaa luonnosta, pimeydestä ja tietenkin nukkumisesta.
LÄHDE
Tarkka Harri: Liian innokas Nukkumatti. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2005.
VIITTEET
1. Tähän saakka Harri Tarkan luomia hahmoja.
2. https://fi.wikipedia.org/wiki/Moby_Dick
3. https://fi.wikipedia.org/wiki/Deus_ex_machina